Az energetikai minősítés

Milyen eenergetikai szinteket lehet adni?

Energetikai szintek

Az építmények energiahatékonysági osztályozása

A rendelet 12 kategóriát állapít meg (lásd ábra). A legmagasabb elérhető kategória az AA++, a legalacsonyabb a JJ. Érdemes figyelemmel kísérni az egyes energiaosztályok elnevezését, ezek plusz információval szolgálhatnak. A helyszínen felmért építészeti és gépészeti adatok alapján készítjük el a számításokat, melyek menetét részletes előírások határozzák meg. Az energetikai tanúsítvány tulajdonképpen az ingatlan energiafogyasztását becsüli meg egy átlagos lakó használati szokásai mellett.

A jogszabály így rendelkezik

Az adásvételi szerződésben szerepelnie kell, hogy

Itt nézheti meg az eredeti jogszabályt ».

Nem kell tanúsítást végezni

Energetikai tanúsító szakember jogosultsággal

Hogyan ellenőrizhetem a tanúsítvány hitelességét?

Az e-építés adatbázisában

Az összefoglaló lapon lévő azonosító sorszám (HET – Hiteles Energetikai Tanúsítvány – kód) alapján a tanúsítványt megkereshetjük az e-építés adatbázisában. Itt megtaláljuk az ingatlan adatait, energetikai besorolását, a tanúsító nevét, címét, jogosultsági számát. Ezek az adatok nyilvánosak, bárki megtekintheti őket. Az előlapon található egy QR kód is, amelyet okostelefonnal beolvasva egyből elérhetjük a digitális példányt.

Kik készíthetnek tanúsítványt?

Tanúsítói jogosultsággal rendelkező mérnökök

Tanúsítói jogosultsággal rendelkező magánszemélyek, akik rendelkeznek a szakmagyakorlásról szóló 192/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet szerinti szakirányú mérnök végzettséggel, és megfelelő szakmai tapasztalattal. A tanúsítást mindig egy konkrét magánszemély végzi - aki ugyan állhat egy vállalkozás alkalmazásában -, de a felelősség őhozzá és nem a szervezethez kötődik. Hasznos gyűjtőoldal a témában: http://energetikaitanusitvany.slink.hu/.

Ajánlott korszerűsítések a tanúsítványban

A javaslati rész tartalma

Minden tanúsítványnak rendelkeznie kell egy javaslati fejezettel, amiben az adott ingatlanra alkalmazható fejlesztő beruházásokat soroljuk fel. Tapasztalt tanúsítókként már sok száz lakást láttunk, így azonnal meg tudjuk mondani, hogy melyek azok a beruházások, amelyekkel a legegyszerűbben mérsékelhető az energiafelhasználás. A kalkulációk után ezeket a lehetőségeket egészen pontosan tudjuk mérlegelni, mivel láthatóvá válik, hogy melyek a jobb-rosszabb épületszerkezetek, és ezek a hőveszteség mekkora hányadát okozzák. Természetesen a megfogalmazott javaslatok semmilyen kötelezettséget nem rónak a tulajdonosra.

Hőszigetelés és penészedés

Gyakran feltett kérdés - Mitől alakult ki penészedés a lakásomban?

Gyakran felmerülő probléma és az épület-korszerűsítések egyik kellemetlen velejárója lehet a penészesedés. Szerencsére elkerülése viszonylag egyszerű, néhány alapelvvel kell csupán tisztában lennünk!

A penészgomba ott jelenik meg, ahol a fal nedvesedik a lecsapódó párától. Ahol penészedés van, ott tehát mindig van páralecsapódás is, ha sikerül elkerülnünk a pára-kondenzációt, akkor sikerül elkerülnünk a penészedést is.

A levegő páratartalmának kondenzációja mindig valamilyen hideg felületen történik, így általában a szoba sarkában, vagy az ablakok környékén. Az hogy van-e kondenzáció, két tényezőtől függ: a fal hőmérsékletétől és a belső levegő páratartalmától. Az alacsony falhőmérséklet - magas páratartalom kombinációt kell elkerülnünk. Régi építésű lakóházakban általában nincs penészedés, mert az ablakok légzárósága rossz, és nem tud kialakulni magas páratartalom. Ha azonban kicseréltük a nyílászárókat, a használatból származó nedvesség eltávozása már nem történik spontán módon, így a rossz hőszigetelésű falakon megjelenik a nedvesség. Ebben a szituációban, amit tehetünk, hogy kerüljük a páraképzést (pl. a ruhák szárítását a szobában), gyakran szellőztetünk, de a legjobb megoldás, ha résszellőzőt építtetünk az ablakba, így tudjuk a magas páratartalom kialakulását megakadályozni.

A másik megoldás, ha leszigeteljük a külső falakat és födémeket. Sok esetben a födém felső oldali (padlás felőli) hőszigetelése is emeli annyival a falsarok hőmérsékletét, hogy ne jelenjen meg kondenzvíz.

Mikor nincs tehát penészedés? Rossz ablakok – rossz falak kombinációjakor (pl. panellakások) vagy jó ablakok – jól hőszigetelt szerkezetek alkalmazásakor. A tévhittel ellentétben a külső oldali polisztirol hőszigetelés alkalmazása nem növeli a penészedés esélyét, hanem éppen ellenkezőleg: csökkenti azt, hiszen a szerkezetek belső felületi hőmérsékletét növeli.

Eddig érvényes a tanúsítvány

Érvényesség

10 évig hatályos a tanúsítvány

Az energiatanúsítvány tíz évig érvényes, feltéve hogy az építményen nem végeznek átalakítást, és az országos követelményszintek nem változnak. Elvileg egy nyílászáró csere is érvénytelenné teheti a tanúsítványt, hiszen így az már nem az aktuális állapotot dokumentálja, a gyakorlatban azonban ezt nem ellenőrzi senki. Ha jelentős energetikai korszerűsítés történik az épületen, akkor érdemes felkeresni az eredeti tanúsítót, aki a már elkészített számításokat egyszerűen tudja módosítani, és az új állapot tanúsítványát sokkal kevesebb munka mellett tudja kiállítani, mintha új tanúsítót keresnénk. A központilag felállított követelményszintek időnként szigorodnak, ebben az esetben a korábban készült tanúsítványok érvényüket vesztik.